Skånsk Hästnäringsdag

Skånsk Hästnäringsdag 2018  – den 6 september!

Anmäl via: https://www.simplesignup.se/event/136178

Årets Hästnäringsdag fylls av personer med passion! Först vill vi inspirera hästnäringen med en föreläsning av en av Sveriges mest uppskattade talare just nu! Kristofer Wåhlander har finkänsla för takt och schwung! Han kan leda en full symfoniorkester med 70 musiker och flera körer samtidigt. Vad har han att lära hästnäringen om ledarskap och prestation? Kom till Skånsk Hästnäring den 6 september i Everlöv! Programmet och länk till artikel om vår Hästnäringsdag i senaste nr av Ridsport hittar du här på vår FB-sida. Välkomna!

Läs om Hästnäringsdagen i Ridsport!

Skånsk hästnäringsdag-3

Hög tid att kryssa för den 6 september i almanackan. Då är det åter dags för Skånsk Hästnäringsdag. Programmet för dagen bjuder på föreläsningar, mässa, mingel och inspiration. I år satsar vi på mässa och innovation och varvar mässmingel med föredrag som förstås anknyter till Skånsk Häststrategi – nätverkande, tävling/träning/utbildning, turism. hälsa och innovation/entreprenörskap. Just nu arbetar vi intensivt med att hitta och bjuda in spännande föreläsare, ge mässan en lika intressant inrikting och innehåll. Nägra överraskningar finns också på programmet. Vi ses den 6 september!

I fredags sköt vi startskottet för arbetet med Skånsk Hästnäringsdag den 6 september 2018. Liksom tidigare år planerar vi att arrangera dagen på EMV Stables & Stainless i Everlöv, Blentarp. I år satsar vi speciellt på mässan och hästföretagen i Skåne. Mässan blir större och mer varierad – som hästnäringen är stor och varierad! En hel del kommer förstås också att handla om Strategi för skånsk hästnäring 2018-2020 och Destination Häst Sydöstra Skåne – Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn och Ystad kommuners leaderprojekt för utveckling av hästturismen i sydöstra Skåne – ett pilotprojekt för utveckling av skånsk hästturism. Vi kan också utlova flera intressanta och matnyttiga seminarier för hästföretagare, föreningar, politiker och tjänstemän. Men hästföretagen och mässan är i fokus i år och där finns möjlighet att se allt från de allra senaste innovationerna till alla de varor och tjänster som innefattas i skånes stora hästnäring.

Vi uppdaterar information om Hästnäringsdagen löpande! Information kommer här på hemsidan och på Facebook.

 Skånsk hästnäringsdag-19

Hjälp oss bli bättre!

Nu ser vi fram emot Skånsk Hästnäringsdag 2018. Har du idéer, förslag på seminarier eller föreläsare eller annat som du tycker ska vara med för att göra dagen intressant, så hör av dig till Hästen i Skånes verksamhetsledare Annethe Yng, genom kontaktformuläret under fliken Kontakta oss.

Skånsk Hästnäringsdag 2017 arrangerades på EMV Stainless & Stables i Blentarp den 8 september av Hästen i Skåne med partners.

Syftet med dagen är att erbjuda en branschdag för Skånsk hästnäring för utbyte av information, kunskap och erfarenheter som inspirerar till utveckling och nya affärer.

Vi hoppas på din feedback så att vi kan genomföra en ännu bättre branschdag tillsammans nästa år. Hoppas att vi ses då!

Utställare Skånsk Hästnäringsdag 2017

Kovaline
ÅB Horse Event
LRF Häst och LRF kommun
LRF Konsult
Leader i Skåne
Länsstyrelsen Skåne
Arbetsförmedlingen Trelleborg
Föreningen Nordsvenska Hästen Skåne
Svenska Morganhästföreningen
Mental Ridning
Skönabäcks säteri
Rak Innovation
Jägersro
Equi Tours
Skånes Risportförbund
Destination Häst Sydvästra Skåne
Horse & Nature
Humlamadens Rehab
Svensk Lantbrukstjänst
SLU Alnarp
Landäng
Pers Maskinbod
Sydsten
Agria
Juridika
Pointyard
SJ Horse Equipe
Svenska hästars värn

 

(Microsoft Word - Sk345nsk h344stn344ringsdag 2017_program.do

Skånsk Hästnäringsdag 2017 arrangeras den 8 september på EMV Stainless & Stables med seminarier, mässa och after stable. Boka in dagen redan nu! Är du intresserad av att delta kontakta Annethe Yng, HIS verksamhetsledare.

Nu jobbar vi för fullt med programmet för dagen. Många spännande ämnen finns i planerna och naturligtvis information om projektet Skånsk Hästnäring i Tillväxt och det första utkastet till en skånsk utvecklingsplan för hästnäringen. Sjöbo kommun informerar om Leaderprojektet Destination Häst i Sydost och mässan blir större! Information om dagen, program, mässa och after stable kommer successivt!

Mässplatser
Det finns 30 utställningplatser i ridhuset för företag som vill visa upp och informera om sin verksamhet på Skånsk Hästnäringsdag 2017. En plats kostar 500 kr för icke företagsmedlemmar, gratis för företag som är medlemmar i hästen i Skåne. Anmäl intresse senast den 6 augusti till verksamhetsledare Annethe Yng, info@hasteniskane.se. Glöm ej att ange kontaktuppgifter. Alla anmälda blir kontaktade under v 32.

cropped-logo.png  lrf-logo   Guld     HNS     Fofspar

img_2068webb  img_2064webb  img_2091webb  img_2088webb

Drygt 130 deltagare samlades när Skånes första branschdag för hästnäringen hölls på EMV Stainless & Stables i Everlöv, Sjöbo. Det blev en kreativ dag då hästnäringens framtid belystes från flera olika håll. Minimässan visade hästnäringens stora variation, politiker och tjänstemän fick en god inblick i hur hästen positivt påverkar samhället och hur vi gemensamt kan arbeta för framtiden. I minglets knöts nya kontakter, lades grunden till fortsatta affärskontakter, diskuterades och utbyttes erfarenheter och idéer.

Läs rapporten från branschdagen här rapport-fran-skansk-hastnaringsdag-2016

Nu arbetar vi med att ta till vara alla idéer, synpunkter, tankar och förslag som vi fick in på branschdagen. Det kommer en rapport och sammanställning. Nedan finns några av de presentationer som gjordes under dagen. Vi har nu en stabil grund att arbeta vidare på och en strategi för Skånsk hästnäring är ett av de resultat vi vill att det ska leda till.

I september nästa år planeras Skånsk Hästnäringsdag 2017.

Vi tackar alla deltagare, Sjöbo kommun, Hästnäringens Nationella Stiftelse, Stiftelsen Hippocampus, alla utställare, Hästen i Skånes partner för att vi fick möjligheten att genomföra den här dagen. Speciellt vill vi tacka EMV Stainless & Stables för att de upplät sin anläggning till evenemanget.

Presentationer från Branschdagen:

Hästjuridik, George Jansizian, jurist, LRF Konsult, Jönköping, läs hela presentationen här hastjuridik

Driva eget eller vara anställd i hästbranschen? Maria Sundin, egen företagare, Equevent. Läs hela presentationen här driva-eget-eller

Kom igång som hästföretagare, Christine Andersson, affärsrådgivare, agronom, LRF Konsult,  Ängelholm. Läs hela presentationen här kom-igang-som-hastforetagare-ii

Hästturism, Annethe Yng, verksamhetsledare, Hästen i Skåne. Läs hela presentationen här presentation-om-hassturism-pa-branschdagen_20160908

Hästen som resurs inom vård, hälsa… Pia Tillberg, verksamhetsansvarig Stiftelsen Hippocampus. Läs hela presentationen här teamdagar-hasten-som-resurs

Rapport från Innovation Camp, Helena Kurki, Innovationscenter för Landsbygden, Sjöb0. Läs rapporten här branschdag-for-skansk-hastnaring_his_20160225_program2

Skulason

Nu har vi passerat 100 deltagare och det går fortfarande att anmäla!

Skånes första branschdag för hästnäringen – en mötesplats för hästfolk i Skåne! Företag, föreningar, kommuner och myndigheter hälsas välkomna till denna dag. Hitta nya kunder! Få nya kontakter! Se omfattningen, styrkan, kraften och variationen.
Hästen i Skåne skapar en unik kommunikationsmöjlighet för en stor näring och kanske lite spretig näring, som omfattar allt från den enskilda hobbyryttaren, elitutövare, föreningar och förtag i miljonklassen. Välkomna till en informationsrik och utvecklande dag med hästen i fokus!

Hästen i Skåne bjuder den 8 september, tillsammans med LRF Häst, HNS, Innovationscenter för Landsbygden och Sjöbo kommun, in till en branschdag för hästnäringen. En dag för utveckling och kunskap för att visa styrkan och möjligheterna i den Skånska hästnäringen. Kommuner, myndigheter, föreningar, företag och aktiva inom hästnäringen får möjlighet att tillsammans lägga grunden för en positiv utveckling av hästnäringen och hästens synlighet i samhället. Information om program och evenemang under dagen kommer successivt.

Plats: EMV Stainless & Stables i Everlöv, Sjöbo

Lägg redan nu in dagen i kalendern!

Dagen börjar kl 9.00 i ridhuset med incheckning, mingel och fika. Därefter hälsas alla välkomna av representanter för Sjöbo kommun, Hästen i Skåne och Hästnäringens Nationella Stiftelse. Ann Bråkenhielm och Lutfi Kolgjini fortsätter dagen med inspirerande erfarenheter av framgångsrikt hästföretagande. Sedan är det dags att gå till de valda programspåren – Innovation Camp, Företagardag eller hästen i samhällsutvecklingen.

Lunchbuffé serveras kl 12.30 och de första stegen mot en skånsk häststrategi tas, när vi under lunchen fångar upp tankar och idéer från dagens första seminariepass.

13.30 fortsätter de olika valda programspåren.

14.45 serveras stärkande tilltugg och alla kan titta närmare på en del av vad hästnäringen har inom sitt spann i minimässan. Grunderna till en Skånsk häststrategi växer fram på anslagen på ridhusets väggar. Fritt fram att hjälpa till!

Strax innan kl 17.00 summerar vi och Skånes första branschdag för hästnäringen är slut.

Men arbetet med en positiv och framgångsrik skånsk hästverksamhet fortsätter med målet att vi ska kunna presentera en gemensam Skånsk Hästtrategi!

Välkomna att delta i dagen och i strategiarbetet.

Program, information och anmälan:
Inbjudan branschdag för skånsk hästnäring_20160908

Du kan också anmäla dig direkt här! Efter anmälan erhålls bekräftelse.

Ur branschdagens program:

Anna Bråkenhielm och Lutfi Kolgjini presenterar sina företag och företagsidéer.

Anna Bråkenhielm, Skillinge Dressyr:
Anna är ett välkänt namn inom medie- och tv-branschen. Genombrottet kom då hon som nybliven VD för Strix Television blev först i världen med att upptäcka och producera Expedition Robinson. Anna har alltid haft en stor passion för hästar och ridsport. Hon är uppvuxen på en gård med egna hästar i Småland och ägnade barn- och ungdomsåren med att rida och tävla för Vetlandaortens ryttarförening. Anna har trots alla intensiva år som entreprenör och företagsledare alltid hållit hårt i sitt stora intresse, på senare år alltmer professionellt som hästägare. Efter nästan två års planerande och en stor ombyggnation av gården Grosshög utanför Skillinge har nu verksamheten kommit igång på allvar och stallet fylls sakta men säkert på av nya framtidshopp. 

Lutfi Kolgjini, travtränare, Lutfi Kolgjini AB:
Lutfi Kolgjini AB är ett av Sveriges största hästsportföretag med hela Europa som arbetsfält. Företaget sysselsätter ett 50-tal personer och omsätter ca 70 miljoner kronor varje år. Företagets inriktning är träning och tävling med travhästar, men har också en mycket stor betydelse inom avel och uppfödning av travhästar. Verksamhetens centrum finns på Vombs Nygård utanför Veberöd. Verksamheten driver också tre ytterligare gårdar för träning och uppfödning samt på Jägersro travbana och i Frankrike. Tävlingsverksamheten är bland de största i Sverige med ca 25 miljoner insprungna kronor varje år. Inom avelsverksamheten föds det ca 50 föl varje år.

Sjöbo kommun arrangerar Innovation camp häst!
Hur utvecklar vi hästverksamheten in i framtiden? Innovation och nytänkande ger utveckling och konkurrenskraft. Hur ser framtiden ut för hästverksamheten i Skåne. Vad finns att sätta fokus på?
Förmiddag: Framtidsverkstad – Vi bjuder in till ett Innovation Camp för innovativ höjd och nytänkande i hästnäringen. Hur ser det ut 5 år framåt i tiden, vad har förändrats, vad gör vi annorlunda i den egna verksamheten, hur jobbar vi tillsammans i näringen, hur har branschen utvecklats?
Eftermiddag:  Framtidsverkstad del 2 – Vi arbetar vidare på det som kommit fram under förmiddagen, vi kompletterar, breddar och fördjupar på temat framtiden 5 år framåt i tiden, vad har förändrats, vad gör vi annorlunda i den egna verksamheten, hur jobbar vi tillsammans i näringen, hur har branschen utvecklats?

Hästen som rehabiliterare inom vård, hälsa och omsorg
Stiftelsen Hippocampus arrangerar seminarium om hästen som resurs i vårdsektorn. Arvsfondenprojektet ”Hästen som resurs inom hälsa, vård och omsorg” har genomfört sammanlagt sex temadagar på olika platser i landet. Många fina exempel på möjlighetar att erbjuda verksamheter som kan bidra till mänsklig hälsa har fångats upp. Vad behövs för att komma vidare? Kom och diskutera, dela erfarenheter och idèer!

Driva hästföretag – vara hästföretagare
LRF arrangerar sin årliga hästföretagardag under branschdagen. Program för branschdagens företagsdel:

11.15 – 12.30 LRF Hästföretagardag, del 1
Målet med ditt hästföretagande – Passion och lönsamhet
11.15 – 11.50 Vad är det som gör att du ska vara företagare/anställd? Vad är det du strävar efter?
Maria Sundin Equevent
11.55 – 12.30 Kom igång som Hästföretagare
Carl Dyrendahl LRF Konsult
12.30 – 13.30 Gemensam Walk and talk lunch
13.30 – 14.45 LRF Hästföretagardag del 2
Hästföretagande och juridik – Avtal och tvister
– Att avtala om häst – hur du skyddar dig mot dolda fel och reklamationer
– Avtal mellan hästföretagare – vad gäller?
– Avtal mellan hästföretagare och konsument – vad gäller?
– Fel i häst, dolda fel, garanti, veterinärbesiktningar m.m.
– Domstolarnas tolkning
– Skillnad mellan köplagen och konsumentköplagen
George Jansizian LRF Konsult
 

Hästturism – oändliga utvecklingsmöjligheter
Hästen i Skåne och Sjöbo kommun presenterar tankar och utvecklingsprojekt inom Skånsk hästturism. Sjöbo kommun vill starta ett samarbetsprojekt för att utveckla hästturismen i sydöstra Skåne.  Många analyser och rapporter har under senare år visat på stora utvecklingsmöjligheter för turism med anknytning till landsbygden och dess natur, kultur och näringsliv. Hit räknas just hästturismen. Sjöbo kommun gör bedömningen att utsikterna för utveckling av hästturism i sydöstra Skåne är mycket goda och att tidpunkten att starta upp ett utvecklingsarbete under 2017 är rätt vald, då ett ”hästturismprojekt” har mycket att vinna på att samverka med andra pågående initiativ i området såsom ”Destinationsutveckling Skåne Sydost” och ”Innovationscenter för Landsbygden”.Vill du veta mer om kommunens tankar kring ett framtida hästturismprojekt? Vill du vara med och påverka? Vilka är dina tankar och idéer? Vill ditt företag/din organisation medverka i ett framtida projekt? Kom och träffa oss på vårt seminarium under Hästnäringens branschdag, se inbjudan.

Hästen som resurs inom vård, hälsa och omsorg – Stiftelsen Hippocampus
Arvsfondsprojektet ”Hästen som resurs inom hälsa, vård, skola och omsorg” har genomfört sammanlagt sex temadagar på olika platser i landet. Många fina exempel på möjligheterna att erbjuda verksamheter som kan bidra till mänsklig hälsa. Vad behövs för att komma vidare? Kom och diskutera!

Minimässa för skånsk hästnäring (fylls på efter hand):

Evidensia – Djursjukhuset Helsingborg kommer med sin mobila klinik. Har tyvärr fått förhinder då de närvarar vid SM i Sportkörning i Göteborg.
EquiTeam International
– Hjälper hästar att prestera bättre, bli hållbarare och må optimalt, hjälper ryttaren att få en bättre sits, hållning och inverkan. Vi tittar också igenom din och hästens utrustning och hjälper er hitta rätt. Denna balans mellan helhet och hälsa är viktigt för att kunna träna sin häst på ett hållbart sätt.
Flyinge informerar om sina hästutbildningar.
Hovslagerishop i Skåne AB – Specialserade på hovslageri, tillbehör & hästskor, alla typer av sjukbeslag m.m.
Humlamadens Rehab -Specialistvård vid stressrelaterad psykisk ohälsa, som ex. utmattningssyndrom.
Hästen i Skåne/Sjöbo kommun
Juridika
Häst- och husdjursjuridik m.m.
Jägersro Trav – tar med Monté Pyton, den mekaniska montéhästen. Prova hur det känns att rida ett montélopp, ett travlopp i full fart, eller i ett lite lugnare träningstempo.
LRF & LRF Häst
Pointyard 
– Equestrian Consulting, stallutrustning, fullblodsavel.
Rusthållargården – Horse & Nature – erbjuder ett nytt sätt att hantera förändring och stödja utveckling i din organisation, företagsutveckling och coachning med hjälp av hästar.
Skånes Ridsportförbund
Svensk Lantbrukstjänst AB utför avlivning och tar hand om djuret därefter. Bolaget utför också obduktionstransporter till landets obduktionsplatser. Svensk Lantbrukstjänst AB har till sitt förfogande 9 professionella entreprenörer som utför uppdraget med fordon utrustade enligt Jordbruksverkets direktiv. LRF Häst informerar om sin verksamhet för skånska hästföretag.
Svevet helhetsleverantör av produkter och tjänster inom läkemedel, förbrukning och utrustning för djursjukvård och friskvård av djur.

 

Comments are closed.